Journalistik | PR | Foto | Video

Jubilæumsskrift

Har din skole snart jubilæum? Jeg har stor erfaring med at lave jubilæumsskrifter og skriver også gerne jeres. 

Hvad er et godt jubilæumsskrift?

Et godt jubilæumsskrift er ikke bare en fejring og en opsamling på årene, der gik – det er en levendegørelse af alt det, som er værd at huske. Samtidig er jubilæumsskriftet en vigtig del af skolens samlede markedsføring, som skal spille sammen med skolens øvrige medier og informationsmaterialer.

Formidler skolens historie

Et godt jubilæumsskrift formidler skolens 25-, 100- eller måske 150-års historie på en måde, hvor vi binder skolens fortid, nutid og fremtid sammen i en levende og læseværdig fortælling, så læseren får et klart indtryk af skolens identitet.

Langtidsholdbar PR

Både indhold og form skal fremstå aktuelt og være langtidsholdbart, så jubilæumsskriftet også kan læses om 5, 10 eller 15 år. En ide kan være at kombinere de historiske afsnit med aktuelle reportager fra skolens dagligdag. Det giver et levende billede af skolen, som også fungerer godt om nogle år.

Indhold i øjenhøjde

Emnerne skal vælges med omhu, og den sproglige stil må ikke være for indforstået. Jubilæumsskriftet skal også kunne læses af nye og kommende forældre på skolen.

Lækkert design

Og selvfølgelig skal både tekst, billeder og det grafiske layout stå skarpt, så alt er indbydende og læsevenligt.

Hvordan gør vi?

Når jeg laver jubilæumsskrifter, starter jeg altid med en grundig samtale med skolens ledelse, hvor jeg spørger ind til skolens historie og nuværende profil. Her afdækker vi, hvilke historiske materialer skolen har til rådighed (billeder, bøger, avisudklip m.m.) og hvilke situationer, emner og begivenheder, som er vigtige at få med. Samtidig finder vi svar på: Kan I selv skrive nogle af teksterne (hvor jeg evt. retter til), eller skal jeg skrive det hele? Hvem skal jeg interviewe? Og hvilke aktuelle reportager (med tekst og foto) skal jeg producere til jubilæumsskriftet?

Når vi har aftalt de overordnede rammer for arbejdet, laver jeg en disposition for indholdet og et prisoverslag på opgaven.

Ofte stillede spørgsmål

Jeg opbygger typisk et jubilæumsskrift med skolens historie fortalt fra mange forskellige vinkler. Det kan fx være en blanding af:

  • Interviews med tidligere/nuværende ansatte, elever, forældre og bestyrelsesmedlemmer
  • Udpluk fra skolens egne historiske materialer
  • Aktuelle reportager og portrætter fra skolens nuværende virke

Nogle elementer er det som regel logisk at bringe i en kronologisk, sammenhængende form – imens andre fungerer bedre, når vi formidler dem i korte og mere selvstændige elementer. Det er altid en spændende og kreativ proces at dykke ned i en skoles historie og finde ud af, hvordan vi bedst formidler den.

Jeg producerer typisk indholdet i jubilæumsskriftet, så udvalgte artikler og afsnit også kan bruges i kort form på skolens hjemmeside, profilfolder og Facebook. Det gælder fx det aktuelle portræt af skolen, der typisk indgår som en central del af skolens historie.

Prisen afhænger selvfølgelig af omfanget og det konkrete indhold. Det er hurtigere at lave telefon-interviews end at tage ud på skolen for at lave en reportage. Processen er også lettere for mig, hvis skolens egne materialer er nogenlunde velordnede. Jeg dykker meget gerne ned i papkasser med gamle billeder uden årstal på, men det tager typisk lidt længere tid.

Jeg har stor erfaring med at lave jubilæumsskrifter, årsskrifter og andre trykte materialer. Jeg har et fast samarbejde med en dygtig grafiker, som sørger for opsætning og tryk i høj kvalitet til lave priser. Vi laver også gerne et godt tilbud på jeres jubilæumsskrift.

Jubilæumsskrift - Viborg private Realskole
Viborg private Realskole har haft et tæt samarbejde med journalist Morten Reil i forbindelse med fejringen af skolens 125-års jubilæum. Vi har oplevet Morten som en professionel, kompetent og særdeles behagelig samarbejdspartner, og vi vil ikke tøve med at bruge Mortens kompetencer til tilsvarende opgaver i fremtiden.
Lisbeth Rose-Hansen
Skoleleder på Viborg private Realskole
Jubilæumsskrift - Kildegård Privatskole
Vi har i anledning af vores 150-års fødselsdag brugt Morten Reil til at udarbejde et festskrift om skolen. Mortens tilgang var særdeles produktiv, og han fik hurtigt fat i skolens DNA. Vores arbejde var minimalt – vi leverede et billedmateriale til Morten og gav ham nogle navne på personer, han kunne kontakte. Og så arbejdede han selvstændigt og ihærdigt, til han var færdig – til tiden. Alt i alt et fantastisk samarbejde.
Hans Kristensen
Skoleleder på Kildegård Privatskole